Maklang ingat maklang dah tempek resepi ni kat sini ...rupa2nya belum lagi eh....ni permintaan salah sorang visitor kat sini nakkan resepinya. Maklang kasi 2 resepi base yg berbeza utk dicuba. 1 resepi base menggunakan badam serbuk dan 1 lagi menggunakan cornflakes. Jadi, terpulang kepada anda utk buat pilihan resepi base mana yg anda sukai...tepuk dada tanya selera...
RESEPI 1
BISKUT SHORTBREAD
Sumber : Rnet
Bahan (utk base biskut)
120g tepung gandum
50g gula kastor
40g serbuk badam
100g butter
45g susu tepung
Cara
1. Alas loyang cutter dengan kertas kuih
1. Alas loyang cutter dengan kertas kuih
2. Gaul kesemua bahan hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan/canai adunan sehingga padat dan rata dlm acuan dan cucuk ngan garfu base tersebut.
4. Tekan alat pemotong ke dalam adunan biskut dan bakar pada suhu 180 selama 12’.
5. Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong dan biarkan sehingga biskut sejuk sebelum dihias dengan coklat.
Bahan Hiasan
200g coklat masakan (boleh tambah jika suka banyak coklat) + sedikit shortening
200g coklat masakan (boleh tambah jika suka banyak coklat) + sedikit shortening
100g coklat orange/putih/strawberry
Cara
1. Cairkan coklat masak + shortening, kemudian tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
1. Cairkan coklat masak + shortening, kemudian tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
2. Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak.
3. Tarik coklat putih dengan lidi utk dijadikan corak batik.
4. Masukkan semula alat pemotong kek ke dlm biskut dan sejukkan dlm fridge selama 10’ atau sehingga coklat telah keras
5. Bila coklat dah beku, keluarkan alat pemotong dan pisahkan biskut sebelum menyimpan biskut dlm bekas kedap udara.
RESEPI 2
CORNFLAKES SHORTBREAD
sumber : rinchan
BAHAN-BAHAN :
250gm butter
70gm gula caster
250gm tepung gandum
3sb tepung ubi
1sb tepung jagung
50gm cornflake, dikisar halus
30gm badam kisar
Cara
1. Lengser tray dengan majerin
2. Pukul butter + gula hingga kembang.
3. Ayak semua tepung dan gaulkan dengan serbuk badam + cornflake kisar.
4. Campurkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam bancuhan butter dan uli hingga menjadi doh, tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah sedikit tepung.
5. Tekan dalam loyang hingga padat dan bakar...dah masak keluarkan cutter.
3. Ayak semua tepung dan gaulkan dengan serbuk badam + cornflake kisar.
4. Campurkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam bancuhan butter dan uli hingga menjadi doh, tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah sedikit tepung.
5. Tekan dalam loyang hingga padat dan bakar...dah masak keluarkan cutter.
1 comment:
Assalamualaikum...
mmg tgh mencr respi nie.. teringin sgt makan nye...
Post a Comment