PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Tuesday, February 10, 2009

NASI GORENG IKAN MASIN THAI STYLE

Nasi Goreng Ikan Masin Thai Style
Sumber : Che Iza

Bahan-bahan ( 2 org )
3 mangkuk nasi
1/2 labu bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih di ketuk
8 biji cili padi diketuk
Ikan tenggiri masin sebesar 2 jari dipotong kecil.
2 sb sos tiram
1 sb nampla (sos ikan)
2 helai kailan
1 btg kacang panjang dipotong kecil
lobak merah di potong kecil
sedikit garam (tu pun kalau sos tiram tak masin)

Cara-cara
Tumis ikan masin, tekan2 sikit dgn sudip biar dia hancur sikit2.
Bila ikan masin nak garing masukkan bwg besar, bwg putih n cili padi.
Tumis sampai naik bau masukkan sos tiram n nampla.
Masukkan kacang panjang, lobak merah n nasi gaul rata. boleh letak garam sikit kalau sos tiram tu tak masin.
Bila nasi dah nak masak baru letak kailan. Siap utuk dimakan....

Nota : maklang campur telur hancur n tabur bawang goreng dan daun sup dan tak perlu garam coz sos tiram, ikan jeruk masin dan sos nampla dah cukup masin.

6 comments:

ZaiY said...

salam maklang..
sedapnya nasi goreng tu, dh lama tak mkn nasi grg ikan masin ni, ikan masinpun dh kehabisan stok..huhuuu

E-Marlin said...

Mak lang, apa beza nasi goreng ikan masin chinese style dgn thai style ye???

zana @ ros hassan said...

maklang, zana suka nasi goreng nih....nanti kalau zana pi umah maklang...masak nasi goreng ni tau hahahaha.

maklang azie said...

zaiy : alahai ciannya...ikan masin pun dah abih ye....nak mklang ekspot ke..heheh

maklang azie said...

E-marlin : chinese style maklang tak penah makan so tak tau nak compare rasanya camner....

maklang azie said...

zana : boleh aje...anytime...hehe