PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Saturday, February 14, 2009

KUIH BAKAR

Dah agak lama maklang tak buat kuih tradisional so kali ni nak ringankan tangan buat kuih bakar lak....alhamdulillah...sedappp....berbaloi jugak mencuba resepi ni buat pertama kali.

Kuih Bakar Kak Saba
Sumber : Rnet

Bhn
3 1/2 cwn santan
5-6 biji telur
2 cwn gula (mklang rasa elok kurangkan skit)
1/2 cwn air pandan (dari 10 helai daun pandan)
2 cwn tepung gandum
bijan

Cara
Gaulkan gula + telur = hingga hancur
Masukkan semua bahan lain kecuali bijan
Tapiskan adunan dan masukkan dlm loyang yg telah disapu majerin
Bakar selama <>45'-1 jam suhu 180C
Taburkan bijan bila setengah waktu membakar

Petua Kak Saba
Bakar kuih api bawah dulu 1/2 jam pertama dan selebihnya bakar api atas pulak.
Kalau tiada daun pandan, guna 4 cwn santan + 1st pandan emulco.
Potong kuih bila dah sejuk


2 comments:

ZaiY said...

sedap ni maklang, sy suka yg garing2 kat ats tu..

maklang azie said...

maklang pun suka yg hitam2 ni...syok bila makankan!