Dah agak lama maklang tak buat kuih tradisional so kali ni nak ringankan tangan buat kuih bakar lak....alhamdulillah...sedappp....berbaloi jugak mencuba resepi ni buat pertama kali.
Kuih Bakar Kak Saba
Sumber : Rnet
Bhn
3 1/2 cwn santan
5-6 biji telur
2 cwn gula (mklang rasa elok kurangkan skit)
1/2 cwn air pandan (dari 10 helai daun pandan)
2 cwn tepung gandum
bijan
Cara
Gaulkan gula + telur = hingga hancur
Masukkan semua bahan lain kecuali bijan
Tapiskan adunan dan masukkan dlm loyang yg telah disapu majerin
Bakar selama <>45'-1 jam suhu 180C
Taburkan bijan bila setengah waktu membakar
Petua Kak Saba
Bakar kuih api bawah dulu 1/2 jam pertama dan selebihnya bakar api atas pulak.
Kalau tiada daun pandan, guna 4 cwn santan + 1st pandan emulco.
Potong kuih bila dah sejuk
2 comments:
sedap ni maklang, sy suka yg garing2 kat ats tu..
maklang pun suka yg hitam2 ni...syok bila makankan!
Post a Comment