PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Wednesday, January 14, 2009

CHOC. ROLL CAKE


Choc. Roll Cake
Sumber : yani

Bahan-bahan ( 30x30 cm )
4 biji telur
35g tepung gandum
15g serbuk koko
50g gula halus

Bhn. krim
125g cream cheese
150g fresh cream/ whipping cream
30g gula halus
1 sudu besar lemon jus

Cara-cara
Alaskan oven plate dengan baking paper.
Asingkan kuning dan putih telur.
Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko.
Panaskan oven sehingga 180C.
Pukul telur putih sehingga berbuih.
Kemudian masukkan gula sikit-sikit sebanyak 3 kali sambil dipukul.
Pukul sehingga kembang/bertanduk.
Masukkan kuning telur satu persatu.
Pukul dengan perlahan-lahan.
Masukkan tepung yg telah diayak tadi.
Kacau dengan spatula.
Tuang adunan ke dlm dulang oven dan ratakan.
Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.
Sementara itu sediakan krimnya.
Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi lembut.
Kemudian masukkan fresh cream dan lemon jus.
Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim.
Sapukan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong.

No comments: