PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN
Tuesday, December 17, 2013
MUFFIN KEJU
Dah lama tak share resepi kat sini ...jom kita bermapin lak. Buat muffin ni tak susah, janji tau teknik yg betul..the key to making great muffin ni mixing the batter just enought to combine, jgn pulak dipukul cam buat kek tu...setakat combine all the wet n dry ingredients je, jgn overbeat wokehhh....
Muffin ni sedap, baupun wangi dan lembut wlpun dibiarkan overnight.
Mufin Keju
Resepi:Chef Noraini Zakaria
Sumber: Izah
Bahan:
250g tepung gandum }
13g baking powder } ayak
150g minyak masak
150g fresh milk
70g keju cheddar} diparut
50g keju cheddar},diparut -utk hiasan
150g gula kastor
1st garam
2 biji telur gred B-dipukul
Cara:
1.Satukan minyak,susu segar,gula kastor,garam dan telur dalam mangkuk adunan.Kacau hingga sebati.
2.Ayak tepung gandum dan serbuk penaik ke dalam adunan tadi.Masuk- kan 70g keju cheddar.
3.Tuangkan adunan cecair ke dalam tepung tadi.Gaul dengan senduk hingga sebati .Terlebih gaul (overmixing) akan menyebabkan mufin mengeras.
4.Tuangkan adunan ke dalam cawan mufin sehingga 3/4 penuh.Tabur keju cheddar untuk hiasan. Bakar selama 20 minit hingga mufin masak, suhu 180 ikut oven.
Labels:
Aneka Muffin
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment