Dah lama tak makan laksa johor....lepas balik dari kampung, mklang usahakan buat laksa johor memandangkan mak sedara nak datang umah jadi kali ni maklang nak try resepi laksa johor dari chef wan lak. Memang tak dinafikan sedap jugak resepi ni....tak caya kena cubalah sendiri ye! Mklang jumpa resepi ni di umah Juicy Cafe....macih ye JC...share resepi chef wan ni.
Laksa Johor Chef wan
Sumber : Juicy Cafe
Bahan2 kisar..
2 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
3 batang serai
20 tangkai cili kering - rendam air panas - toskan
2 sdk udang kering - rendam air panas - toskan
1 sdb belacan
50 gm ikan masin (mklang guna ikan kurau masin)
1 cawan air
Bahan2 A..
4 sdb serbuk kari ayam - gaul bersama 150 ml air (mklang guna kari ayam+ikan)
2 ekor ikan kembong - saiz besar*
4 ekor ikan sardin*
1 keping ikan parang* - *cuci bersih semua ikan - rebus bersama 1500 ml air - ambil isi - kisar halus (maklang ganti ngan ikan sardin)
300 gm udang basah - buang kulit - cuci bersih - rebus bersama 500 ml air - kisar halus
500 ml santan
1 sdb asam jawa 'ADABI'
Segenggam daun kesom*
Segenggam daun pudina* - *dicincang halus
Garam, gula dan perasa
2 sdb kerisik
Bahan2 B..
1 bungkus speghetti - rebus sehingga masak
1 biji timun jepun - hiris memanjang
1 mangkuk taugeh
10 batang kacang panjang - hiris halus
5 biji limau kasturi - belah dua
Bahan2 sambal..
3 biji cili merah besar*
3 biji cili api* - *tumbuk lumat (mklang letak belacan skit)
1 sdk gula
1 sdk jus lemon
Cara2nya..
1. Panaskan minyak dalam periuk besar, tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan pes kari, biar sehingga kari masak.
3. Tuang air rebusan ikan, air rebusan udang, santan dan asam jawa, biarkan mendidih selama 15 minit.
4. Tambahkan daun pudina, daun kesom, garam, gula dan perasa, gaul sebati dan biarkan mendidih lagi 10 minit.
5. Akhir sekali masukkan kerisik dan renehkan selama 30 minit sambil dikacau selalu.
6. Hidangkan speghetti didalam mangkuk bersama timun, taugeh, kacang panjang, limau kasturi dan sambal cili, tuangkan kuah dan hidangkan.
1 comment:
Salam Aidilfitri Maklang!
payah nak jumpa laksa johor ni.. kalau teringin memang kena buat sendiri...
Post a Comment