PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Sunday, August 12, 2012

BISKUT BANGKIT BIJAN



Untuk peminat biskut tradisional, boleh try biskut bangkit bijan nih...sedap tau, lembut je, tak keras spt setengah resepi yg maklang try kogheh...boleh tercabut gigi dibuek ehhhh...baling kat dinding, dah sah dinding tak pecah..ehhehehe...tapi hok ni i told u, tip top mantop.....tak cuba rugi, tak buat lagilah rugi..Tkasih pd kak Besah,sudi share resepi mak utk kitarang org cuba lak.

Bangkit Bijan Kak Besah
sumber : kak besah@myresipi.com

Bahan-bahan :


1 buku butter / 1 cawan marjerin (250g)
1 cwn mumbung gula icing (150g)  (kalau guna gula halus 1 cawan rata (130g))
2 kuning telur
1 st pewarna hijau (mklang letak skit pandan paste)
2 cwn rata tepung gandum (200g)
2 cwn rata tepung ubi (200g)
1 st baking powder  
2/3 cwn bijan (kurang pun boleh) sangai hingga kuning
2 putih telur untuk sapu dan lebihan bijan  (mklang letak ceri je)

Cara-cara :

Sangai / goreng dengan api perlahan bijan hingga kuning.
Kacau butter dan gula hingga lembut.
Masukkan kuning telur dan pewarna hijau, gaul rata.
Kemudian masukkan semua tepung yang diayak dengan baking powder
dan bijan yang disangai tadi.
Uli hingga jadi doh yang lembut.
Gelek doh antara dua plastik, terap dengan acuan.
Susun atas dulang dan bakar suhu 165 darjah selama 15 min.(ikut oven)


No comments: