
Laksa Johor
Sumber : Pn.Puti Mazura
Bahan utk kuah:-
1 ekor ikan tenggiri sederhana besar
2 ekor ikan kembung
ikan kering kurau sebesar tapak tangan
segenggam udang hidup
segenggam udang kering
*Rebus kesemua bahan diatas dan diblend. Air rebusan jgn dibuang dan guna air yg cukup2 aje.
20 ulas bwg merah }
10 ulas bwg putih } blend
10 helai cili kering }
2 paket kecil kari ikan - mskkan skit air utk jadikan pes
segenggam asam jawa - bancuh dgn air rebusan ikan tadi
santan dr 1 bj kelapa
3-4 sudu kerisek
2 btg serai - titik
gula dan garam
Cara
Perapkan ikan + udang yg diblend tadi bersama santan selama 2 jam.
Masukkan cili kering + pes kari, goreng hingga terbit minyak dan masukkan kerisek = kacau
Masukkan isi ikan + udang yg diperap tadi
Masukkan air asam jawa
Bila mendidih adjust airnya ikut suka kalo nak banyak
Masukkan gula+garam sesedap rasa
Biarkan mendidih dan kalau kurang masam, masukkan 1@2 asam keping
Cara Hidangan
Rebus spagetti - ni mesti dah pandai buat camner nak rebus ye!Timun - hiris cam btg mancis pun boleh
Taugeh
Daun selasih
Bwg besar - mayang halus
Daun kesum - option - mayang halus
Limau kasturi
Sambal belacan (10@15 cili kering/cili merah+10 bj bwg merah + belacan + gula + garam =blend halus
SELAMAT MENCUBA YE....
No comments:
Post a Comment