Resepi kali ini dikidnap dr MyR, sumbangan dari Mrs Dayat. Dah ramai bloggers yg mencuba tapi maklang baru nak start engin. Sedap kek ni...texture yg halus mulus wpun guna tepung gandum aje. Biasanya kek yg guna minyak dlm resepi2 terdahulu yg pernah maklang cuba tak perlu pukul guna mixerpun, hasilnya texturenya agak kasar sedikit tetapi untuk kek choc. death ni kena pukul telur+gula guna mixer hingga kembang dan baru masukkan bahan2 lain dgn hanya menggunakan whisk aje. Agaknya itulah sebab texture kek ni nampak halus.
DEATH BY CHOC.CAKE
Sumber : Mrs Dayat MyR
Bahan
2 cwn gula (kisar) - maklang guna gula castor jadi tak perlu kisar
3 biji telur
2 cwn tpg gandum }
1 cwn koko powder }ayak
1st bpowder }
1st soda }
garam }
vanila
1 cwn susu cair
1 cwn minyak
1 cwn air panas mendidih
Cara
Telur+gula+vanila = pukul hingga kembang guna mixer
Masukkan susu cair+minyak, gaul sebati guna whisk aje
Masukkan bhn yg diayak tadi, gaul dengan cara kaup balik]
Last sekali baru masukkan air panas, kacau sebati
Bakar 45', suhu 175 ikut oven masing2.
1 comment:
sedapnye...
Selamat Hari Raya pd maklang sekeluarga... beraya dimana tahun ni...
Post a Comment