![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkvDUDsKcFgVi-jZI6Rxi-KdyJRFGEEQs3j5aZ7PsBR5Wl8mOmYraeaXEtezPLjWfeydgj_-36APNTVxtWWqH5WmAN_TjYvxklBg7SPyaAn4FHR4Vb08L0W0sd8P0diKB3oL4c1nH7w7o/s320/Serimuka.jpg)
Serimuka
sumber : Rashidah
Bahan A (Lapisan Bawah)
400 g Pulut
15 oz - 18 oz * Santan cair
1 st Garam
1 helai daun Pandan
* Pulut Direndam 1 jam atau semalaman
* lebihkan santan supaya lebih paras drp pulut dan pulut akan lebih lembut
Bahan B (Lapisan Atas)
200 g gula pasir
2 tbs (penuh) tepong jagung
2 tbs (penuh) tepong gandum
25 oz santan
5 biji telor
1/2 ts vanilla & garam
10 helai Daun Pandan
Cara:
Bahan A.
1.Masukkan santan, garam & daun pandan kedalam pulut tadi. )
2.Kukus dalam loyang 10 " x 10".
3.Bila masak tekan pulut hingga padat.
4.Kukus selama 30 minit.
Untuk Bahan B
1.Banchuhkan semua bahan diatas dan tapis
2.Masak hingga naik wap
3.Curahkan adunan keatas lapisan A.
4. Kukus lagi selama 5 min lagi
No comments:
Post a Comment