PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Wednesday, November 10, 2010

MENGENAL BAKING TOOLS - PART 1

Sebelum kelas bermula pada awal tahun depan insyaAllah...nak le maklang perkenalkan baking tools yg maklang gunakan utk baking. Ni utk org yg zero langsung bab baking ye...yg dah pandai tu duk tepi aje ye....kita kasi chance pada org yg nak belajar supaya bila time kelas takde le blur sangat bila kita sebut whisker, spatula, nozzle dan sebagainya. Kalau tak belajar tak taukan jadi kenalah belajar.. selo2 pun takpe...lama2 nanti pandailah...tapi kena usaha le skit...kalo tak usaha manakan dpt sagunya.
Gambar 1 - whisker atau pemukul telur. Dlm rsp kdg2 ada dituliskan guna whisker aje jadi ni le mendenya....jangan ada yg konpius lak antara whisker dengan mixer sbb ada yg calling2 maklang awat kek dia buat tak jadi, setelah maklang soh dia citer camner dia buat baru mklang tau tang mana silapnya....dia p guna mixer...sabor je leee..hehehe


Gambar 2 - spatula. Mende ni salah satu gunanya utk kaupbalik adunan kek...bukan ketuk kepala tau.....utk kaup balik adunan..ingat tu..hehehe

Gambar 3 - cake spatula. Mende ni guna utk meratakan sapuan icing kek...cam pisau aje rupanyakan cuma tumpul je ...ada byk size, tecik, sedang, besor....jadi beli ikut suka le nak gedang mana.

Gambar 4 - measurement spoon atau sudu sukatan utk baking. Seeloknya beli 1 set sbb kalau guna sudu kat umah tu kdg2 sukatannya tak sama.....

Ok sekian utk kali ni, nanti continue lagi ye...nak wat kije lak...

4 comments:

~K Ham~ said...

as salam...cikgu...anak murid nak tanya le....periuk kukus tu apa? lari nti cikgu ketuk pala...

idawan said...

sambil baca terkekek2 ketawa. kalau guru mcm ni best netul.

Adik Manja said...

bagus lah maklang kenal kan baking tools nie..heheheh..yela pada bakal2 student kan..tahniah

maklang azie said...

K Ham - ni ada yg nak kena ketuk ni..heheheh...

Idawan - cikgu takde tauliah camni le..hehe

adik manja - penat nak explain masa kelas tu pasal kena explain kat blog..hehe